متفرقه

ارگونومی در پیشه مهمانداری

راهبردهای ارگونومیکی جهت جلوگیری از آسیب به مهمانداران سرو غذا

نکات جلوگیری از کار تکراری:

از ماهیچه های یکسانی بارها و بارها در حرکات تکراری استفاده می شود. حرکات تکراری قدرتی، خصوصاً در وضعیت های بدنی نامناسب خطر آسیب را افزایش می دهد. برای کاهش خطر آسیب دیدگی، این نکات را تمرین کنید:

  • روش خود را برای استفاده از عضلات متنوع کنید. مانند تناوب بین دست چپ و راست هنگام حمل سینی.
  • با “مکث های کوچک” انجام دهید. با مکث، به ماهیچه ها به مدت ۵ تا ۱۰ ثانیه ها استراحت دهید.
  • به حالت ایستاده برگردید و اجازه دهید بازوها به آرامی در کنار پهلو آویزان شوند.


نکاتی جهت جلوگیری از پوسچرهای نامناسب:

بدن ما در حالت های طبیعی خود عملکرد بهتری دارد. حالت های بدنی نامناسب باعث افزایش فشار بر رباط ها و مفاصل می شود. این می تواند منجر به خستگی و ناراحتی شود و خطر آسیب را افزایش دهد.

حمل سینی، بشقاب یا نوشیدنی در حین سرویس میز اغلب منجر به حالت های نامناسب مهماندارها می شود.

نمونه وضعیت نامناسب مچ دست و آرنج

 

نمونه ای از وضعیت نامناسب انگشت


ممکن است هنگام وضعیت های خطرناک احساس درد و ناراحتی نکنید، اما احتمال آسیب دیدگی هنوز وجود دارد.

هنگام کار از وضعیت بدنی خود آگاه باشید.

مانند شکل زیر، سینی را با شانه، بازو و دست خود در وضعیت طبیعی (خنثی) حمل کنید.

نمونه ای از وضعیت قرارگیری ترجیحی

 

  1. سینی را تا آنجا که ممکن است به بدن نزدیک کنید.
  2. سینی را روی بازو و دست خود متعادل کنید.
  3. در صورتی که امکان حمل سینی به این روش وجود ندارد، متناوباً سینی را بین دست چپ و راست خود تعویض کنید و وضعیت بدن خود را تغییر دهید.
  4. بار را متعادل کرده و وسایل سنگین را نزدیک مرکز قرار دهید.
  5. از تمیز و خشک بودن سینی اطمینان حاصل کنید.


نکاتی جهت کاهش آسیب دیدگی:

  1. از پارچ های آب یا دیگر ظروف نوشیدنی که دارای لبه های تیز بر روی دسته ها هستند، استفاده نکنید زیرا لبه ها فشار انگشتان شما را افزایش می دهند.
  2. اگر مجبور به استفاده از ظروف نوشیدنی با لبه های تیز هستید، یک دستمال حوله را دور دسته آن بپیچید.
  3. برای پذیرایی از میهمانان، دور میز حرکت کنید. این امر باعث ایجاد وضعیت بدنی خوب و کاهش نیاز به کشش بدن می شود.
  4. کفش هایی با کفی های به اندازه بپوشید تا فشار زانو و کمرتان را برای مدت طولانی روی پاها فرو نشاند.


نکاتی جهت جلوگیری از فشار به ماهیچه ها:

  1. ماهیچه ها برای حرکت یا نگه داشتن وضعیت نیرو تولید می کنند. تولید نیروهای زیاد می تواند منجر به آسیب شوند.
  2. برای بالا بردن، پایین آوردن، حمل، هل دادن یا کشیدن اجسام سنگین،  به ویژه در حالت های بدن نامناسب، نیروی زیادی لازم است. نیروهایی نیز برای نگه داشتن وضعیت های مخصوص برای مدت طولانی لازم است که در اینجا دو مثال آورده شده است: بشقاب های مخصوص حمل، اغلب مچ دست و انگشتان را در وضعیت های نامناسبی قرار می دهد و برای حمل و متعادل نگه داشتن بار به قدرت نیاز دارد.
  3. همراه داشتن قوری های قهوه، پارچ های آب و لیوان های پر، فشار را روی انگشتان، مچ، بازو و شانه ایجاد می کند.


برای کاهش  این آسیب ها نکات زیر را تمرین کنید:

  • به طور همزمان بشقاب های کمتری حمل کنید.
  • طی دو سری حمل را انجام دهید یا از مهماندارهای دیگر بخواهید تا در سفارشات بزرگ کمک کنند. هرچه تعداد بشقاب بیشتری داشته باشید، فشار بیشتری روی عضلات و مفاصل وارد می شود.
  • بشقاب ها، قوری های قهوه و پارچ های آب را به بدن نزدیک کنید. این عمل میزان فشار روی شانه ها و مچ دست را کاهش می دهد.
  • هنگام ریختن نوشیدنی، به جای دراز کردن دست با پارچ پر، لیوان یا فنجان را تا حد ممکن به خود نزدیک کنید.

 

منبع:

https://acgih.ir

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا