یکی از بزرگترین چالشهایی که اکنون بشر با آن مواجهه است. مقابله با تخریب محیط زیست است. تخریب محیط زیست با اثرات منفی جدی بر سلامت و رفاه انسان، از جمله افزایش مشکلات تنفسی، سرطانها، نقص سیستم ایمنی، نقایص مادرزادی، اختلالات روانی و حتی مشکلات مرتبط با رشد در انسان همراه است.
این مشکلات از نظر ارگونومی دور نمانده و ارگونومیستها را بر آن داشته تا به «مشکلات زیست محیطی و اجتماعی، مانند آلودگی شهرهای بزرگ» نیز توجه داشته باشند. با این حال، نیاز فزایندهای به ملاحظات محیط زیستی در مداخلات ارگونومی وجود دارد. اصطلاح *ارگونومی سبز*، به جنبهای از ارگونومی گفته میشود که به ترویج ارتباطات سالم بین انسان و طبیعت در راستای تحقق اهداف ارگونومی میپردازد؛ زیرا انسان وابستگی زیادی با محیط طبیعی خود دارد و هر گونه فشار روی طبیعت، پیامدهای منفی قابل توجهی بر سلامت، ایمنی، کارایی و اثربخشی انسان خواهد داشت.
انجمن بینالمللی ارگونومی (۲۰۰۹) ارگونومی را به عنوان «علمی مربوط به درک تعاملات بین انسانها و سایر عناصر یک سیستم» و «طراحی به منظور بهینهسازی رفاه انسان و عملکرد کلی سیستم» تعریف نموده است. در عصری که بسیاری از منابع طبیعی در حال کاهش هستند و محصولات، رفتارها و اقدامات ما پیامدهای عمدهای بر پایداری محیط زیست و سیاره ما دارند؛ ضروریست بررسی کنیم چگونه ارگونومی میتواند در کاهش اثرات منفی زیست محیطی نقش داشته باشد.
در ارگونومی سبز اهداف ارگونومی (اثربخشی، کارایی، سلامت، ایمنی و قابلیت استفاده) با اهداف طراحی پایدار همسو است. اصطلاح «ارگونومی سبز» برای توصیف مداخلات ارگونومی با تأکید بر حفظ طبیعت تعریف شده و بر ارتباطات دو جانبه سیستمهای انسانی و محیط زیست متمرکز است.
موضوعات مورد تأکید در ارگونومی سبز شامل موارد زیر است:
- چگونگی استفاده از علم طراحی و ارزیابیهای ارگونومی برای حفظ و احیای محیط زیست
- نحوه استفاده مناسب از خدمات اکوسیستم محیطی در جهت رفاه و اثربخشی سیستم انسانی
به نظر میرسد در آینده نزدیک ارگونومی سبز در حفظ و نگهداری سیستمهای محیط زیستی و به طور فعالتر، احیای سیستمهای محیط زیستی نقش به سزایی داشته باشد.
منبع:
Thatcher, Andrew. “Green ergonomics: definition and scope.” Ergonomics 56.3 (2013): 389-398.
Pilczuk, Davana, and Kevin Barefield. “Green ergonomics: combining sustainability and ergonomics.” Work 49.3 (2014): 357-361.
🔍 جستجو و ترجمه: خانم مهندس زهرا کشاورز، دانشگاه علوم پزشکی شیراز
منبع مطلب: گروه محترم ترادرس ارگونومی https://t.me/TaraDarsErgonomics