روشهای ارزیابی حمل دستی بار

ارزیابی حمل دستی بار به روش MAC

the Manual Handling Assessment Charts

ارزیابی حمل دستی بار به روش MAC

the Manual Handling Assessment Charts

مقدمه /هدف:

نمودارهای ارزیابی حمل دستی بار (MAC) چک لیستی است که توسط سازمان HSE در سال ۲۰۰۲ طراحی گردید. این چک لیست جهت کمک به بازرسان ایمنی و بهداشت ارائه گردید تا عوامل خطر موجود در سه نوع وظایف حمل دستی بار شامل بلند کردن بار انفرادی، حمل کردن بار انفرادی و بلند کردن تیمی بار را ارزیابی نمایند.

نکته: لازم به ذکر است در اینجا نسخه جدید این روش ارزیابی از جزوه اصلی آن که توسط وبسایت https://www.hse.gov.uk منتشر شده، ترجمه و آماده سازی شده است. مشخصات نسخه ارائه شده در وبسایت اصلی به این شرح است:

Date of publication: 2019  –  ISBN: 9780717667109  –  Series code: INDG383(rev3)

همچنین ناشر این توضیحات را ارائه نموده است:

اگرچه تغییراتی در دسته‌ها و امتیازدهی‌ها ایجاد شده است، پیام‌های اصلی درباره اقداماتی که کارفرمایان و کارگران باید برای جلوگیری از خطرات انجام دهند، نسبت به نسخه قبلی ۲۰۱۴ تغییر بسیار کمی داشته است. هیچ تغییری در سیاست و مقررات وجود ندارد.

توجه: این نسخه از ابزار MAC (منتشر شده در مارس ۲۰۱۹) به‌روزرسانی نسخه منتشر شده در نوامبر ۲۰۱۸ است. چندین تغییر در برگه امتیازات ایجاد شده است، اما متن اصلی تغییر نکرده است.

ویژگی های روش MAC:

  • ابزاری جهت غربالگری اولیه برای شناسایی فعالیت های حمل دستی بار با خطر بالا
  • ترکیب یک سیستم امتیاز دهی جهت کمک به اولویت بندی مداخلات
  • استفاده از رنگ جهت نشان دادن این که کدام عنصر حمل دستی بار در معرض خطر بالا قرار دارد مفید می باشد.
  • امتیاز نهایی در روش MAC را می توان جهت تعیین اولویت اقدام اصلاحی در بین دو یا چند وظیفه حمل دستی بار بکار برد.

ساختار MAC:

در روش MAC سه فلوچارت برای ارزیابی هر یک از سه نوع حمل دستی بار ارائه شده است.

  1. عملیات بلندکردن بار
  2. عملیات حمل بار
  3. عملیات حمل بار تیمی

کاربرد در مشاغل و محیط های کاری:

در بیشتر محیط های کاری صنعتی (دارای یکی از سه نوع حمل دستی بار بلند کردن انفرادی، حمل کردن انفرادی و بلند کردن بار تیمی) مانند صنایع تولیدی، ساخت و ساز، استخراج معدن و غیره قابل استفاده می باشد.

نقاط قوت:

  • کاربرد نسبتا ساده و آسان
  • شامل عوامل کلیدی معادله NIOSH می باشد.
  • ارزیابی حمل بار تیمی در این روش امکانپذیر است.
  • ارزیابی جداگانه برای هریک از عوامل خطر جهت تعیین بهتر نقاط خطر

محدودیت ها:

  • روش MAC جهت ارزیابی وظایف هل دادن و کشیدن بار کاربرد ندارد.
  • تمامی عوامل خطر را در نظر نمی گیرد (مانند عوامل فردی و عوامل روانی – اجتماعی)
  • تنها وظایف یکنواخت بلند کردن/حمل کردن بار را ارزیابی میکند و برای وظایف ترکیبی قابل استفاده نیست.
  • دراین روش، تکرار بلند کردن/حمل کردن بار در نظر گرفته شده اما مدت زمان مدنظر قرار نگرفته است.
  • معیاری برای قضاوت پیرامون امتیازدهی نهایی بدست آمده در روش MAC ارائه نشده است. امتیاز نهایی بین وظایفی که مورد ارزیابی قرار گرفته اند مقایسه شده، تا وظایفی که نیاز به توجه و اقدام اصلاحی دارند مشخص گردند.

عوامل خطر اختلالات اسکلتی – عضلانی

در این روش ۱۱ مورد از عوامل خطر طبق ۴ رنگ (سبز، کهربایی، قرمز و بنفش) و امتیازات مربوطه دسته بندی و مورد استفاده قرار می گیرند. این عوامل خطر عبارتند از:

۱- وزن بار و تکرار بلند کردن / حمل کردن بار ۲- فاصله بار از بدن ۳- ارتفاع عمودی محل برداشتن بار ۴- چرخش و خمش به پهلوی تنه ۵- بلندکردن بار با پوسچر محدود شده ۶- نوع چنگش بار ۷- شرایط سطح زمین ۸- عوامل محیطی ۹- فاصله حمل بار ۱۰- موانع مسیر (تنها در حمل کردن بار) ۱۱- همکاری و هماهنگی بین افراد (تنها در بلند کردن بار تیمی)

بخش های بدنی مورد نظر جهت ارزیابی:

  • پشت، شانه، اندام فوقانی، دست

روایی و پایایی:

  • اعتبار درون مشاهده گر = متوسط تا خوب، اعتبار بین مشاهده گر = متوسط تا خوب
  • روایی = نامشخص

روش کار:

۱- بررسی اولیه از محیط کار و انتخاب وظایف حمل دستی بار

۲- انتخاب مناسب نوع ارزیابی (بلند کردن بار، حمل کردن یا بلندکردن تیمی). اگر وظیفه ای شامل هر دو وضعیت بلند کردن و حمل کردن بار بود، هر دو را در نظر بگیرید.

۳- راهنما را قبل از شروع ارزیابی مطالعه نمایید.

۴- جهت تعیین سطح خطر برای هر یک از عوامل خطر، راهنمای ارزیابی و فلوچارت را دنبال نمایید.

 

جهت مطالعه ادامه مطلب و دریافت فایل راهنمای کامل روش ارزیابی از لینک زیر اقدام نمایید:

 

به سبد خرید شما اضافه شد

پس از پرداخت وجه برای دانلود، در منوی اصلی سایت

روی گزینه پنل کاربری و سپس پیشخوان کلیک کنید.

لینک دانلود در قسمت خریدهای شما در دسترس می باشد/

به سبد خرید شما اضافه شد

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا
باز کردن چت
پشتیبانی آنلاین
پشتیبانی وبسایت 1ارگونومیست
سلام👋
چگونه می توانم کمک کنم؟