استاندارد بریتانیایی BS EN ISO 9241-5:2024 – چیدمان ایستگاه کاری و الزامات وضعیتی بهروز شده است
The British Standard BS EN ISO 9241-5:2024 - Workstation layout and postural requirements has been revised
استاندارد بریتانیایی BS EN ISO 9241-5:2024 – چیدمان ایستگاه کاری و الزامات وضعیتی در بهروز شده است.
- ورژن قدیمی: BS EN ISO 9241-5:1998
- ورژن جدید: BS EN ISO 9241-5:2024
- تاریخ به روزرسانی: ۳۰ سپتامبر ۲۰۲۴
✅این استاندارد ارگونومیک اساسی، راهنماییهایی برای ایجاد ایستگاههای کاری ارگونومیک که راحتی و بهرهوری را افزایش میدهند، ارائه میدهد.
✅این استاندارد منعکسکننده تنوع وسیع دستگاههای IT است که در حال حاضر مورد استفاده قرار میگیرند و محیطهای مختلفی که در آنها استفاده میشوند.
✅این استاندارد به طیف وسیعی از کاربران کمک میکند، از جمله افرادی که در تولید و طراحی مبلمان اداری فعالیت میکنند تا متخصصان بهداشت و ایمنی شغلی (OHS).
✅BS EN ISO 9241-5:2024 همچنین به کارفرمایان کمک میکند تا با مقررات فعلی DSE (دستگاههای نمایشگر) مطابقت داشته باشند.
BS EN ISO 9241-5:2024 – الزامات چیدمان ایستگاه کاری و وضعیت بدنی چیست؟
این استاندارد که پنجمین بخش از یک سری چند قسمتی در زمینه ارگونومی است، به بررسی نحوه ارتقاء عملکرد و راحتی افرادی که از ایستگاههای کاری استفاده میکنند، با تمرکز بر اصول طراحی و نیازهای کاربر میپردازد.
BS EN ISO 9241-5:2024 – الزامات چیدمان ایستگاه کاری و وضعیت بدنی برای چه کسانی مفید است؟
این استاندارد برای گروههای زیر مفید است:
- طراحان محصولات و ایستگاههای کاری؛
- مجریان؛
- متخصصان ارگونومی/عوامل انسانی؛
- حرفهایها و مجریان سلامت و ایمنی شغلی؛
- تولیدکنندگان و طراحان مبلمان و تجهیزات مرتبط؛ و
- طراحان/برنامهریزان/نصبکنندگان دفاتر یا مراکز کنترل.
BS EN ISO 9241-5:2024 – الزامات چیدمان ایستگاه کاری و وضعیت بدنی چه مواردی را پوشش میدهد؟
این استاندارد شش اصل راهنمای ارگونومیک را مشخص میکند که به نیازهای کاربر، طراحی و تأمین تجهیزات ایستگاه کاری هنگام استفاده از سیستمهای تعاملی با نمایشگرهای بصری مربوط میشود.
از طریق این اصول راهنما و مجموعهای از الزامات و توصیههای طراحی، این استاندارد هدفش ارتقاء عملکرد و راحتی کاربران در عین کاهش خطرات برای ایمنی و سلامت آنهاست.
چرا باید از BS EN ISO 9241-5:2024 استفاده کنید؟
راحتی و بهرهوری: این استاندارد توصیههایی درباره بهترین چیدمانهای ایستگاه کاری ارائه میدهد تا از بروز مشکلات وضعیتی که بر راحتی و بهرهوری کاربر تأثیر منفی میگذارد، جلوگیری کند.
رعایت قوانین: راهنماییهای موجود در این استاندارد (و سایر بخشهای این سری) از مقررات سلامت و ایمنی (تجهیزات صفحه نمایش) ۱۹۹۲ که با مقررات اصلاحی ۲۰۰۲ بهروز شدهاند، پشتیبانی میکند.
بهروز بودن: راهنماییهای تجدید نظر شده در این استاندارد تغییرات عمدهای که در مکانهای کاری و دستگاههای IT از زمان انتشار آخرین نسخه استاندارد رخ داده است را منعکس میکند و مشاورههای مرتبط و بهروز را ارائه میدهد.
طراحیهای مرتبط: این استاندارد میتواند به طراحی و تولید مبلمان و تجهیزات مرتبط کمک کند تا ارگونومی بهینه شود، بهویژه زمانی که بتوانند در چندین پیکربندی مختلف استفاده شوند.
صرفهجویی بالقوه در هزینه: این استاندارد میتواند در مراحل اولیه برنامهریزی فضا و طراحی چیدمان برای اطمینان از چیدمانهای بهینه برای کاربران مورد استفاده قرار گیرد، تا از نیاز به بازسازیهای پرهزینه یا زمانبر جلوگیری شود. همچنین میتواند توسط کسانی که در حال بازسازی یک فضای کاری هستند برای در نظر گرفتن نیازهای کارگران یا کاربران خاص مورد استفاده قرار گیرد.
چه تغییراتی ایجاد شده است؟
BS EN ISO 9241-5:2024 جایگزین BS EN ISO 9241-5:1998 “الزامات ارگونومیکی برای کار اداری با ترمینالهای نمایش بصری (VDTs) – بخش ۵: الزامات چیدمان ایستگاه کاری و وضعیت بدنی” شده است. تغییر عنوان از “ترمینالهای نمایش بصری (visual display terminals – VDTs)” به “سیستمهای تعاملی (interactive systems)” منعکسکننده تنوع وسیع دستگاههای موجود و محیطهای مختلفی است که در آنها استفاده میشوند.
تغییرات دیگر شامل موارد زیر است:
- حوزه استاندارد بهطور جزئی بازنویسی شده است، هرچند که این تغییرات بر اهداف مرتبط استاندارد تأثیری نداشته است. در تعاریف، اصطلاح “سیستم تعاملی” اکنون تعریف شده است، زیرا این اصطلاح در زمان انتشار استاندارد ۱۹۸۸ بهطور رایج استفاده نمیشد.
- در “ملاحظات عمومی”، یک یادداشت در مورد ماهیت کار، چه فردی و چه گروهی، اضافه شده است.
- در بند ۴.۳ “Fit”، روش دستیابی به Fit با ارجاع به BS ISO/TR 9241-514:2020 گسترش یافته است.
- در بند ۵.۲.۴ “وضعیتهای میانی بین نشسته و ایستاده – نشسته”، یک زیر بند جدید در مورد ‘نشستن بر لبه (perching)’ اضافه شده است.
- در بند ۵.۳ “سهولت تنظیم”، یک پاراگراف جدید در مورد سهولت تنظیم تجهیزات و یا مبلمان اضافه شده تا هدف اصلی استاندارد را روشن کند.
- در زیر بند ۵.۵.۳.۳ “حرکات نشیمنگاه و پشتی صندلی”، یک جمله اضافه شده است تا کاربر را مشخص کند که باید بتواند در طول دامنه زاویه پشتی صندلی حرکت کند (از صدک ۵ام زنان تا صدک ۹۵ام مردان).
- در زیر بند ۵.۵.۵ “حمایت از بازو”، علاوه بر توصیههای موجود در مورد تنظیم، یک توصیه اضافه شده است تا از محدودیتهایی که ممکن است به وضعیت کاری کاربران آسیب برساند یا دسترسی به ایستگاه کاری را به دلیل حمایتهای بازو محدود کند، جلوگیری شود.
- در زیر بند ۵.۶.۴ “ایستگاههای کاری با بازوی نگهدارنده مانیتور برای واحد نمایش بصری و لوازم جانبی قابل تنظیم از نظر ارتفاع”، محدودیتهای مربوط به استفاده از بازوهای نگه دارنده مانیتور برای وضوح بیشتر بازنویسی شده است.