ارگونومی در منزل

نکات ارگونومی برای جلوگیری از آسیب به کارکنان آشپزخانه

Ergonomics Tips for Preventing Injuries to Kitchen Staff

بسیاری از روش‌هایی که ما کار می‌کنیم، مانند بلند کردن، تلاش برای دسترسی یا تکرار همان حرکات ممکن است بدن ما را تحت فشار قرار دهد و منجر به آسیب شود. ارگونومی با استفاده از تجهیزات و شیوه های کاری مناسب از این نوع صدمات جلوگیری می کند. این کار، ایمن ترین راه را به همراه دارد و از صدمات در محل کار جلوگیری می کند. این مقاله حاوی نکات ارگونومیک و اطلاعات کلی در مورد کارهایی است که به آسیب های اسکلتی عضلانی (MSIs) (MusculoSkeletal Injuries) مانند رگ به رگ شدن و کشیدگی کمک می کند.

کارفرمایان باید تجهیزات و شیوه های کاری ایمن را برای کاهش خطرات رگ به رگ شدن و کشیدگی (MSI) فراهم کنند. کارفرمایان همچنین باید کارگران را در مورد این شیوه های کار ایمن آموزش دهند. کارگران برای محافظت از خود باید دستورالعمل های کارفرما را دنبال کنند.

عوامل خطر

بسیاری از مشاغل دارای خطراتی هستند که می تواند منجر به آسیب دیدگی و کشیدگی (MSIs) شود. اگر از عوامل خطر آگاه باشیم، ممکن است بتوانیم نحوه انجام کارهایمان را تغییر دهیم و از صدمات جلوگیری کنیم.

این مقاله برخی از خطرات کار در آشپزخانه را توضیح می دهد و نکاتی را در مورد شیوه های کاری برای جلوگیری از صدمات ارائه می دهد.

نکاتی برای جلوگیری از وضعیت های نامناسب

بدن ما در حالت های راحت (خنثی) بهترین عملکرد را دارد. وضعیت های بدن نامناسب باعث افزایش فشار روی رباط ها و مفاصل می شود. این می تواند منجر به خستگی و ناراحتی شود و خطر آسیب را افزایش دهد.

آماده کردن مواد، پخت و پز اغلب باعث ایجاد وضعیت نامناسب برای کارکنان آشپزخانه می شود. حالت های نامناسب ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که:

  • جهت دسترسی به بالای سطح شانه تلاش کنید
  • جهت دسترسی به سطح زیر زانو شانه تلاش کنید
  • جهت دسترسی به کشوهای دارای عمق زیاد تلاش کنید
  • کمر خود را بپیچانید
  • اشیاء را در دست نگه دارید

ممکن است هنگام قرار گرفتن در وضعیت های پرخطر احساس درد یا ناراحتی نکنید، اما احتمال آسیب همچنان وجود دارد.

هنگام کار مراقب وضعیت بدن خود باشید.

 

مثالی از وضعیت نامناسب پشت، گردن و مچ دست
مثالی از وضعیت نامناسب پشت، گردن و مچ دست

 

مثالی از وضعیت نامناسب پشت و گردن
مثالی از وضعیت نامناسب پشت و گردن

وضعیت بدن شما به موارد زیر بستگی دارد:

  • ارتفاع سطح کار
  • محل نگهداری مواد
  • فضای موجود در محل کار شما
  • چگونه محل کار خود را سازماندهی می کنید
  • چگونه بدن خود را قرار می دهید
  • نحوه نگه داشتن اشیا
نمونه ای از بهبود وضعیت پشت و گردن
نمونه ای از بهبود وضعیت پشت و گردن

برای کاهش خطر آسیب، این نکات را تمرین کنید:

  • تلاش برای دسترسی به مناطق دور از دسترس را کاهش دهید.
  • از قسمت نزدیک سطح کار، گریل یا اجاق گاز استفاده کنید.
  • سطل ها را به سمت خود کج کنید.
  • ظروف و مواد غذایی که اغلب استفاده می شود را بین ارتفاع شانه و باسن و نزدیک به محل مورد نیاز نگهداری کنید.
  • مواد فله ای که اغلب استفاده می شود را نزدیک محل کار خود و در ارتفاع مناسب قرار دهید (مثلاً از گاری استفاده کنید.)
  • برای کارهای سخت (مثلاً خرد کردن) از سطح کاری که ارتفاع آن در سطح کمر است استفاده کنید.
  • از سطح کاری با ارتفاع آرنج برای کارهای دقیق استفاده کنید (به عنوان مثال پخت شیرینی و آب نبات)
  • تا حد امکان نزدیک به جلوی سطح کار بایستید.
  • روی پاهای خود بچرخید تا به محل کار خود اشاره کنید تا از چرخش کمر خود جلوگیری کنید.
  • ظروفی را انتخاب کنید که دارای دسته بزرگ و گرد هستند تا به جای انگشتان، از کل دست خود برای چنگش استفاده کنید.

نکاتی برای جلوگیری از افزایش نیروهای عضلانی

عضلات نیرویی برای حرکت یا نگه داشتن یک وضعیت تولید می کنند. نیروهای زیاد می تواند منجر به آسیب شود. برای بلند کردن، پایین آوردن، حمل، هل دادن یا کشیدن اجسام سنگین، مخصوصاً در حالت های نامناسب، به نیروهای زیادی نیاز است. همچنین برای حفظ یک وضعیت، به ویژه برای مدت طولانی، به نیروهای زیادی نیاز است.

برای کاهش خطر آسیب، این نکات را تمرین کنید

  • یک پا را روی یک پله یا ریل قرار دهید تا فشار وارده به کمر و پاهای خود را هنگام ایستادن طولانی مدت کاهش دهید. هر از چند گاهی پایی را که روی ریل دارید جایگزین کنید.
  • در مواقعی که از شما خواسته می‌شود برای مدت طولانی در وضعیت ثابت قرار بگیرید، «استراحتهای کوتاه مدت» داشته باشید یا کار را با یک همکار به اشتراک بگذارید.
  • کفش‌هایی بپوشید که دارای بالشتک کافی باشند تا فشار وارده بر زانوها و کمر خود را هنگام ایستادن طولانی مدت کاهش دهید.
  • هنگامی که برای مدت طولانی به ایستادن نیاز دارید از تشک ضد خستگی استفاده کنید تا فشار وارده بر کمر و پاهای شما کاهش یابد.
  • ابزار و لوازم خانگی را با دقت انتخاب کنید.
  • ظروفی را انتخاب کنید که برای کاهش نیرو و وضعیت‌های نامناسب طراحی شده‌اند (مانند ابزارهایی که چسبندگی خوبی در دست دارند و چاقوهایی که تیز هستند و برای انجام کار طراحی شده‌اند.)

نکاتی برای جلوگیری از کارهای تکراری

از ماهیچه ها بارها و بارها در کارهای تکراری استفاده می شود. حرکات مکرر به خصوص در وضعیت های نامناسب خطر آسیب را افزایش می دهد.

برای کاهش خطر آسیب، این نکات را تمرین کنید

  • تکنیک خود را برای استفاده از ماهیچه های مختلف تغییر دهید، مانند چرخش متناوب دست چپ و راست.
  • فعالیت ها و سرعت کارهای تکراری خود را تغییر دهید. چند دقیقه وقت بگذارید و کاری را انجام دهید که از عضلات مختلف استفاده می کند.
  • “مکث های کوچک” را در کار خود انجام دهید.

 

مکث کوچک

با مکث ۵ تا ۱۰ ثانیه ای به ماهیچه ها استراحت دهید.
به حالت عمودی برگردید و اجازه دهید بازوهایتان آزادانه از پهلوها آویزان شوند.

 

منبع:

Ergonomics Tips for Preventing Injuries to Kitchen Staff

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا