ارگونومی اداری

عوارض و مشکلات مشاغل اداری

عوارض و مشکلات مشاغل اداری و پشت میزنشینی این روزها بسیار زیاد شده است. متاسفانه اثرات مضر این نوع مشاغل بر جسم افراد روز به روز بیشتر دیده می شود. در واقع بدن ما طوری طراحی نشده است که بتوانیم ساعت‌‌های متمادی را پشت میز بنشینیم. اما به ناچار بسیاری از ما به انجام چنین کاری مشغول هستیم. بخصوص اگر با رایانه کار می‌کنیم، فشار زیادی به بدن ما وارد می شود. در اینجا سعی می‌کنیم که به عوارض شایع و متداول چنین مشاغلی و نکات مربوط به آن‌ها اشاره کنیم.

 


افزایش وزن

از عوارض شایع و دردسر آفرین، افزایش وزن است. بنابراین این گونه افراد باید حتما در طول روز برنامه پیاده روی، دو یا ورزش های دیگر را داشته باشند. همچنین باید توجه داشت که این برنامه ورزشی حتما در طی روز آن ها گنجانده شود.

 

 

ضعف عضلانی

خطر دیگر این جور مشاغل ضعف عضلانی مثل عضلات سرین، شکم و پشت است. اکثر اوقات این موارد موجب کمردرد یا تغییر شکل بدن می شود. گاهی این تضعیف عضلات به حدی شدید است که فرد بارها به دلیل کمردرد و… مجبور به استراحت در منزل می شود. بنابراین این افراد باید در اوقات فراغت خود، جهت استحکام این عضلات ورزش های مخصوص کمر، پشت و گردن را انجام دهند. بنابراین:

 

  • همان طور که پشت میز کار خود نشسته اید، عضلات شکم و سرین را چند بار سفت و سپس رها کنید.
  • بهتر است بیش از ۵۰ دقیقه به طور ممتد پشت میز خود ننشینید. بلکه بعد از ۵۰ دقیقه نشستن چند دقیقه بلند شوید. کمی راه بروید، کمر خود را به طرفین خم و راست کنید. دست هایتان را از ناحیه کتف بچرخانید.
  • هر از گاهی بکوشید دستان خود را باز کرده و حالت کششی به بدن بدهید. تا عضلات گردن، کمر، پشت، ران، شانه و سینه به حالت کشش درآیند و تقویت شوند.


خستگی چشم

خستگی چشم از دیگر عوارض کار با رایانه است. بنابراین به منظور کاهش و پیشگیری از آن نکات زیر را رعایت کنید:

  • از خیره شدن به تصویر مانیتوری که نقص دارد بپرهیزید. تماشای تصاویری که برفک یا لرزش دارد، چشم را خسته می کند.
  • استفاده از عینک برای افرادی که دارای عینک هستند، هنگام کار با کامپیوتر ضرورت دارد. اما استفاده بی مورد از عینک های دارای شیشه های رنگی، سبب خستگی چشم خواهد شد.
  • هرگز به مدت طولانی به مانیتور نگاه نکنید. حداکثر پس از هر ۲ ساعت، ۵ دقیقه چشمان خود را ببندید. یک روش دیگر برای رفع خستگی چشم استراحت دادن به چشم ها هر ۲۰ دقیقه، به مدت ۲۰ ثانیه می باشد. پس از آن اشیاء دور را در فاصله ۶ متری نگاه کنید.
  • اندازه حروف باید ۲ تا ۳ مرتبه بزرگ تر از ریزترین متنی باشد که شما می توانید بخوانید. به علاوه خواندن مطالب با رنگ مشکی بر روی صفحه سفید بسیار آسان و واضح است.
  • نکته مهم دیگر برای کاستن از خستگی چشم این است که نور مانیتور را  تنظیم کنید. شما باید نور مانیتورتان را به گونه ای تنظیم کنید که مشابه سطح روشنایی محیط پشت آن باشد. اگر روشنایی مانیتور و محیط پیرامون آن تفاوت شدید داشته باشد، شما دچار سردرد و مشکلات بینایی خواهید شد. بنابراین در ساعات مختلف روز، نور مانیتورتان را با نور اتاق تنظیم کنید.


نشانگان تونل کارپال

درد انگشتان و مچ دست و نشانگان تونل کارپال از عوارض استفاده مستمر از کامپیوتر و سایر وسایل اداری است. در نتیجه برای پیشگیری از آن ها نکات زیر ضروری است:

  • باید صفحه کلید کامپیوتر هم سطح آرنج شما یا هم ارتفاع با دسته صندلی قرار گیرد. به طوری که تقریبا صفحه کلید هم سطح ران های شما پشت میز کامپیوتر باشد.
  • در شرایط مطلوب ساعدها تقریبا موازی با افق بوده و زاویه بین مچ دست و ساعد ۵ تا ۱۰ درجه است. زاویه بین بازو و ساعد روی دسته صندلی باید حدود ۹۰ درجه باشد.
  • در هنگام تایپ کردن از هر دو دست کمک بگیرید و با نیروی متوسط و ملایمی روی صفحه کلید فشار وارد کنید.
  • فراموش نکنید که هنگام تایپ کردن نباید مچ دستتان بر روی لبه میز قرار گیرد. همچنین از خم کردن و زاویه دار کردن مچ دست به سمت بالا یا پایین اجتناب کنید. گاهی به مچ هایتان استراحت و به آنها ورزش دهید.

 

درد گردن و شانه

دردهای مزمن گردن و شانه هم می تواند از مضررات کار با رایانه باشد. به منظور پیشگیری از این عارضه:

  • صفحه مانیتور را دقیقا روبروی خود قرار دهید
  • از قرار دادن آن در گوشه های میز خودداری کنید. در این صورت مجبور نمی شوید هنگام استفاده از آن، بخصوص موقع تایپ مرتبا گردن خود را بچرخانید.
  • همچنین سعی نمایید در نزدیکترین فاصله از صفحه کلید باشید تا از مشکلات مختلف گردن و شانه در امان باشید.


نتیجه گیری

عوارض و مشکلات مشاغل اداری به علت ماهیت کار که افراد مجبورند ساعات طولانی پشت میز بنشیند شیوع بسیار بالایی دارد. در این شرایط عدم رعایت نکات ارگونومی و داشتن پوسچر و ایستگاه کاری نامناسب می‌تواند منجر به عوارض و مشکلاتی که در بالا ذکر شد شود.

محمدعلی برزگری

فارغ التحصیل کارشناس مهندسی بهداشت حرفه ای از دانشگاه شهید بهشتی تهران و دانشجوی ارشد ارگونومی دانشگاه یزد

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا